ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ
& ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

boy
girl
plane
anapodo
xoropidixto
mikroi-exerevnites

Προ-προνηπιακό τμήμα
(Παιδικός Σταθμός)

"Ανθός έγινα κι άνοιξα λουλούδι θε να γίνω, μα για να φτάσω μέχρι εκεί στον παιδικό θα μείνω."

Καλώς ορίσατε στο τμήμα του παιδικού σταθμού (προ-προνηπίων). Εδώ φιλοξενούνται τα μπουμπουκάκια μας που ξεκινούν από την ηλικία των 3 έως και 4 ετών.

Η ρότα της εξερεύνησης συνεχίζεται.

Τα παιδιά του προ-προνηπιακού τμήματος έχουν το δικό τους χώρο για τη μάθηση και την ξεκούραση στο καράβι των Μικρών Εξερευνητών.

Το ταξίδι για την αντίληψη ξεκινά καθημερινά με μια μεγάλη τρυφερή αγκαλιά της παιδαγωγού που τα υποδέχεται στην τάξη.

Τα παιδιά αρχίζουν μέσα από το παιχνίδι (ατομικό και ομαδικό) να μαθαίνουν κανόνες επικοινωνίες.

Το κουκλοθέατρο χρησιμοποιείται ως μέσο μεταφοράς και ανάπτυξης της φαντασίας, της γνώση και της ικανότητας των παιδιών μας να διακρίνουν το σωστό και το λάθος.

Η μουσικοκινητική άσκηση βοηθά στην κατανόηση εννοιών και στη γνωριμία με την κίνηση, τις προαναγνωστικές και προμαθηματικές έννοιες.

Τι είναι η γη, γιατί γυρίζει, πως είναι τα ζώα, η ζούγκλα, τι είναι το αλφάβητο και οι αριθμοί, αυτά και άλλα πολλά ερωτηματικά απαντώνται καθημερινά με τη χρήση σύγχρονων εποπτικών μέσων. Στόχος είναι η οπτικοποίηση της γνώσης και όχι η απλή παροχή πληροφοριών. Ο Η/Υ υπολογιστής διαδραματίζει το δικό του ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Παιχνίδια που βοηθούν στην προαναγνωστική και προμαθηματική κατανόηση των εννοιών βρίσκονται στη διάθεση των παιδιών.

Τα παιδιά κινούνται και εκπαιδεύονται σε έναν άνετο από πλευράς διαστάσεων χώρο. Η κίνηση των παιδιών και το παιχνίδι στην τάξη γίνεται με ασφάλεια και σε αυτό βοηθούν τα αντιολισθητικά δάπεδα.

Κουράστηκε κανείς; Ο χώρος ξεκούρασης βρίσκεται δίπλα στην τάξη των παιδιών, όπου τα κρεβατάκια του υποδέχονται καθημερινά τα όνειρα των μικρών μας φίλων.

Ο χώρος καθαριότητας των παιδιών είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για τις ανάγκες της ηλικίας αυτής.


Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, του Παιδικού Σταθμού

Το προ-προνήπιο αποτελεί σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία, καθώς τα παιδιά αρχίζουν να ακολουθούν βασικούς εκπαιδευτικούς κανόνες, ώστε στο νηπιαγωγείο να μπορούν να κατανοήσουν έννοιες και όρους που θα τα βοηθήσουν αργότερα να συνεχίσουν το ταξίδι της εκπαίδευσης στις τάξεις της πρωτοβάθμιας (δημοτικής) εκπαίδευσης.

Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα μας στο προνήπιο βασίζεται στο μοντέλο και τις αρχές της διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης και μεθοδολογίας.

Οι γνωστικές περιοχές που συνθέτουν το πρόγραμμα είναι:


Η Γλώσσα

Στην ηλικία αυτή δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια του προφορικού λόγου, στη σωστή ανάπτυξη των προτάσεων και στη διεύρυνση του λεξιλογίου τους. Τα βοηθάμε να αναπτύξουν την περιγραφική τους ικανότητα, καθώς και τη δυνατότητα να ερμηνεύουν απλά φαινόμενα. Να εξοικειωθούν με τη φορά της γραφής, ώστε στο νηπιαγωγείο να γράφουν το όνομα τους.


Οι αριθμοί

Στόχος μας είναι να φέρουμε τα παιδιά μας σε επαφή με τους αριθμούς, για να αναπτύξουμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο τη μαθηματική σκέψη. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό προσπαθούμε να συμβάλουμε στην κατανόηση απλών χωροταξικών εννοιών, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούμε την παρατήρηση και τον προβληματισμό.


Το Περιβάλλον

Επιδίωξη μας είναι να κατανοήσουν τα παιδιά το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και πως αυτά αλληλεπιδρούν. Η μελέτη του άμεσου και φυσικού περιβάλλοντος πραγματοποιείται με πολλούς τρόπους, όπως την παρατήρηση και τα πειράματα, τις σχετικές συζητήσεις, με επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού, της φύσης ή σε χώρους εργασίας, με την παρακολούθηση οπτικοακουστικού υλικού, σχετικού με το ευρύτερο περιβάλλον (η θάλασσα, το δάσος, το αγρόκτημα, τα ποτάμια, τα ζώα, το ηφαίστειο, τα σύννεφα, ο ήλιος, το διάστημα, οι αστροναύτες κ.ά.).


Η επαφή με την αγγλική γλώσσα

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της εισαγωγής της ξένης γλώσσας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, επιδιώκουμε να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τα πρώτα στοιχεία της αγγλικής γλώσσας. Τα πρώτα γράμματα του αγγλικού αλφάβητου, τραγουδάκια, αριθμοί, τα χρώματα και απλές λεξούλες συνθέτουν το πρόγραμμά μας στο υπόψη γνωστικό αντικείμενο.

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα συμπληρώνεται με θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις με δημιουργίες των παιδιών και οργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια που αποσκοπεί στην υλοποίηση του προγράμματός μας (εκπαιδευτικού), είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία με την οικογένεια, καθώς πιστεύουμε ότι έτσι εξασφαλίζεται ο απαραίτητος βαθμός ομοιομορφίας και η αναγκαία στήριξη για τη σωστή σωματική και ψυχοπνευματική ανάπτυξη των παιδιών μας.